pondělí 31. března 2014

Druhy ložního povlečení - jak se v nich vyznat a jaké vybrat

Druhy ložního povlečení - jak se v nich vyznat a jaké vybrat

Přináším Vám rychlý přehled a informace o jednotlivých druzích povlečení. Snad Vám usnadní výběr.

Druhy přírodního ložního povlečení

Nejčastěji využívaným materiálem a také nejpoužívanějším pro výrobu lůžkovin je bavlna. Nejen, že je pro většinu z nás příjemná na dotek, také dobře saje pot. Nejkvalitnější je bavlna egyptská. Je extremně měkká a zároveň mimořádně odolná díky svým dlouhým vláknům. Je možné setkat se s ní v mnoha nejrůznějších úpravách.

Saténové povlečení

Takzvaná počesaná bavlna – satén, je materiál na omak velice jemný, příjemně chladí, a právě proto je zvlášť vhodný na letní měsíce. Jeho lesklý povrch dodá ložnímu povlečení luxusní vzhled. Zvýšenou odolnost proti opotřebení zajišťuje této tkanině nemačkavá úprava mako satén.
S bavlnou se můžeme setkat i v úpravě s přidáním hedvábného lesku a zvýšenou pevností. V tomto případě se jedná o macerovanou bavlnu.

Luxusní saténové povlečení z nabídky Stella Ateliers

Mako jersey

Mimořádně jemná bavlněná elastická pletenina, která se zvlášť dobře hodí k výrobě prostěradel, ale získala si oblibu i jako ložní povlečení je elastický mako jersey. Je dokonale savý a velmi hebký.
Vysoce hřejivá bavlněná tkanina, která je nejvhodnější pro zimní měsíce, je flanel. Kvalitní flanel poznáte podle gramáže a hustoty vláken. Méně známá, jemnější varianta flanelu je biber. Je to tkanina hustá, jemná, přitom nadýchaná, vyráběná z hustě tkané bavlny.
Velmi praktickým druhem ložního povlečení, které se nemusí žehlit, je krep. Krepování se na tkanině vytváří působením nízkých teplot. Proto je nutné při jeho praní zvlášť důsledně dodržovat teplotu uvedenou výrobcem.

Povlečení Mako Jersey
Povlečení Mako Jersey

Povlečení ze lnu

Za časů našich předků se vyrábělo ložní povlečení nejčastěji ze lnu. Bylo známé pod názvem kanafas. Dnešní lněné povlečení však není díky novým technologiím zdaleka tak nepoddajné, jako tomu bylo dříve. Dnes se vyrábí se speciální povrchovou úpravou právě proto, aby se dobře přizpůsobilo a bylo dostatečně měkké.

Damaškové ložní povlečení

Damaškové ložní povlečení může být vyrobeno jak z hedvábných, tak z bavlněných nebo lněných přízí. Střídáním osnovní a útkové vazby při tkaní vzniká charakteristický kontrast podkladu. To, co dělá damašek damaškem, je charakteristické vzorování různých tvarů a velikostí na jednobarevné látce. Mako damašek je jemnější a přizpůsobivější varianta.
Batist, neboli perkal je další variantou bavlněného ložního povlečení. Jedná se o jemnou a přitom hustou tkaninu.

Damaškové povlečení
Damaškové povlečení

Povlečení z bambusu? Proč ne..

Posledním z přírodních materiálů zastoupených mezi ložním povlečením je bambus. Bambusové vlákno je v praxi kombinováno s bavlněným. Díky této kombinaci se jedná o materiál lehký s vysokým leskem. Skvěle absorbuje i odvádí vlhkost a navíc má antibakteriální i antialergické vlastnosti.

Umělé druhy povlečení

Jako náhrada za přírodní hedvábí a bavlnu se na trhu objevila viskóza. Jedná se o materiál vyráběný z regenerované celulózy. Dalším zástupcem umělých vláken používaných při výrobě lůžkovin je mikrovlákno. Jedná se spíše o směs mikrovlákna s viskózou. Není nutné jej žehlit a má tu výhodu, že v létě chladí a v zimě hřeje.  

Jak ložní prádlo vybírat

Při výběru zvažte vždy několik možností. V prvé řadě, máte-li doma alergika, vybírejte lůžkoviny antialergické. Někdo nesnáší krep, protože ho škrábe, dopřejte mu tedy spíše hladké lůžkoviny, jako jsou satén nebo jemné jako je kašmír či hedvábí. Pro ty, kdo neradi žehlí, je tu ložní prádlo z flanelu a elastického mako jersey. Ti, kdo se rádi obklopují luxusem, jistě nepohrdnou kašmírem hedvábím ani bambusovým ložním povlečením nebo damaškem. Dalším kritériem výběru je roční období, kterému je vhodné přizpůsobit i výběr lůžkovin.

5 komentářů:

  1. Já jsem vyzkoušela bavlněné a krepové povlečení a nejvíc mi vyhovuje to bavlněné. Je příjemné na dotek a krásně měkké. Máme velkou peřinu, takže se do ní vždycky zachumlám a spí se mi krásně :-) .

    OdpovědětVymazat
  2. O tom bambusovém jsem třeba nikdy neslyšela a snad jsem ho ani nikde ještě neviděla. Jako materiál je to ale super, z bambusu mám ponožky. Jinak měla bych takovou otázku... Nevíte náhodou jaký materiál by byl nejlepší na dětské povlečení? Právě nějaké sháním a vůbec nevím jaký materiál upřednostnit. Díky moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych na dětské povlečení určitě jako materiál volila bavlnu. Osobně s ní mám zatím asi nejlepší zkušenosti. Určitě ne žádné umělé materiály, myslím si, že to moc vhodné není. Kdybyste náhodou nevěděla, kde hledat, tak za sebe určitě doporučuji mrknout na https://www.livli.cz/ Právě přes tuto stránku nakupuji věci do domu už poměrně dlouho. Mají tam snad všechno, na co si člověk vzpomene.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Ale tak já si myslím, že to ložní povlečení je v pohodě celkově. Ale spousta lidí prostě neví, jak zdravě spát. Já třeba mám rád klid, a proto používám dost často špunty na spaní do uší. Jako když vím, že mě po noční službě v redakci budou budit děti, tak si je prostě vezmu a neslyším je. Takhle to máme i se ženou dohodnuté. ;-)

    OdpovědětVymazat